Zlíňané poznávali zdejší tajemstvím opředený hrad

08.05.2016 21:29

Do míst, kde kdysi stávalo šlechtické sídlo zlínských pánů, se v sobotu 30. dubna vypravilo kolem tří stovek lidí. Akce Putování za tajemným zlínským hradem se konala v rámci projektu Živý Zlín.

Hlavní průvod návštěvníků Hradiska vyrazil po poledni z parku Komenského veden hrdinou zlínských pověstí rytířem Milošem. Cesta na Hradisko vede po zelené turistické značce kolem vrcholu kopce Barabáš. Díky naší akci Klub českých turistů vyznačil odbočku trasy, která končí právě v místě někdejší tvrzi.Tam byl pro návštěvníky připravený program zábavný a zároveň poučný. Nabízel stezku sedmi úkolů pro děti inspirovaných středověkem a zlínskou historií. Odměnou za její splnění byly keramické medaile se symbolem hradu vytvořené Integrovaným centrem Slunečnice. Dech beroucí byla vystoupení členů Zlínské šermířské společnosti a Společnosti historického šermu Erigo, kteří postavili na Hradisku své ležení a dokonce návštěvníkům nabízeli středověké pokrmy.

Odpolednem provázel herec Městského divadla Zlín Pavel Vacek, oděn do kostýmu středověkého šaška. Zavedl návštěvníky i do světa pověstí o fiktivním hradním pánu Milošovi.Aby nezůstalo jen u pověstí, zajistila odborný výklad spolu s ukázkami několika málo dochovaných nálezů z tvrze Jana Langová, archeoložka Muzea jihovýchodní Moravy. Hlavním bodem programu bylo odhalení informační tabule, která stojí v místech, kde se pravděpodobně nacházel vstup do hradu. Přibližuje to, co o tajemném Hradisku zjistili archeologové i historici, ale také to, jak toto místo žilo v lidovém vyprávění.

„Jen málo Zlíňanů ví, že Zlín kdysi měl svůj hrad. Nebyl sice nijak velký, ale ke středověké historii Zlína neodmyslitelně patří. Proto jsme si dali za cíl tuto kapitolu v příběhu našeho města lidem přiblížit,“ vysvětluje organizátorka akce Věra Stojarová, předsedkyně spolku Inspirace Zlín.

Vznik opevněného sídla nad Zlínem historici spojují s osobou Viléma z Hustopečí, který oblast kolem řeky Dřevnice získal po roce 1260. Hrad byl také krátce sídlem zlínské větve Šternberků ve druhé polovině 14. století. Až po získání panství rodem Tetourů na konci 15. století se stálé sídlo majitelů panství přesunulo do novostavby v místech dnešního zlínského zámku. Původní feudální sídlo nad městem se sice používalo ještě v první polovině 16. století, ale pak bylo opuštěno. A dnes už z něj nezbylo takřka nic.

Zpět

Kontakt

Inspirace Zlín, z.s.
Bří Sousedíků 1056
Zlín
760 01

603948892

© 2016 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode