Středověké ležení u zámku přilákalo stovky lidí

18.09.2016 21:44

Středověké ležení vyrostlo 17. září v parku u zlínského zámku. Uskutečnil se zde první ročník rodinné zážitkové akce Žijeme středověkem! Program připomínající dávné středověké jarmarky představil někdejší řemesla – kovářství, nožířství, pletení košíků nebo zpracování vlny. K vidění byly ukázky dobového odívání, k ochutnání jídla podle středověkých receptur, k zábavě středověké deskové hry. Přestože počasí akci příliš nepřálo a účastníky občas svlažil déšť, přilákala akce stovky návštěvníků.

Návštěvníci si mohli vyzkoušet česání vlny, předení na vřeténku, plstění, tkaní na lucetu, karetkách a hřebenovém stávku a síťování. Na prodej byly výrobky z vlny, ale také klobouky nošené příznivci oživlé historie. K vidění i vyzkoušení byly oděvy od spodního prádla až po oděvy svrchní, pokrývky hlavy a nezbytné doplňky. Krásné dřevěné hračky nabídl Libor Jurčík, člen Sdružení lidových řemeslníků a výrobců. Předvedl také zdobení zakuřovaného dřeva.

Středověké deskové hry přivezl archeolog Pavel Moš, který hry vyrábí podle archeologických nálezů a iluminací. Jeho nejstarší hry vychází z období Vikingů, ty nejmladší se hrály během třicetileté války. Přímo na místě se ve středověké kuchyni vařilo v kotlíku jídlo, které jedla například hradní posádka. Podávaly se kroupy se zelím a uzeným masem a další jídla připravovaná podle původních receptur, například masové koláče a syrné šišky.

Lahůdky připravovala Jana Gazdošová. „K zájmu o historii jsem se dostala před šesti lety, kdy jsme s dcerou působily ve skupině historického šermu. Začala jsem si dohledávat informace, podrobně prohlížet iluminace v manuskriptech. Postupem času jsem ale zjistila, že mi nestačí pouze vystupovat a šít kostýmy. Chtěla jsem se s ostatními podělit o své nabité informace ohledně technik zpracování kostýmů, účesů, zavití hlavy a poslední dobou také o vaření. A tak se stalo, že jsme letos s archeologem Pavlem Mošem uspořádali workshop. Založili jsme spolek Krčma u veselé hostinské, a teď se pokoušíme s podobnými nadšenci předvádět trochu jinou historii. Tu pravou. A věřím tomu, že budeme každým dalším rokem ještě lepší a věrohodnější,“ říká Jana Gazdošová.

Ne náhodou se program konal u zlínského zámku, ten je totiž nejstarší dochovanou stavbou v centru Zlína a již v době středověku na jeho místě stávala malá gotická tvrz.

Akce Žijeme středověkem! se konala u příležitosti Kejklířského jarmarku, který proběhl od 15. do 17. září ve Zlíně jako součást projektu Živý Zlín.

 

Zpět

Kontakt

Inspirace Zlín, z.s.
Bří Sousedíků 1056
Zlín
760 01

603948892

© 2016 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode