Robotické hračky

05.10.2022 13:05

Ve Zlíně proběhne první ročník akce Robotické hračky. Akce pro rodiny s dětmi se uskuteční ve 14|15 Baťově Institutu ve Zlíně v sobotu 5. listopadu od 10 do 18 hodin. Cílem programu je představit dětem a všem zájemcům nejrůznější programovatelné robotické hračky prostřednictvím interaktivních workshopů.

Do této akce se zapojily organizace, které se věnují výuce programování pro děti. Krajská knihovna Františka Bartoše chystá ukázku robotů Botley, Ozobot, Resources, Robobloq Qobo a dalších robotů, kteří jsou určení pro menší děti. Inspirace Zlín představí možnosti, jak pracovat s programovatelnými včelkami BeeBot ve třídách na prvním stupni základních škol. Společnost Edhouse na tuto akci zapůjčí sérii robotů Edison. Právě s těmito roboty v rámci dobrovolnické činnosti realizuje pravidelné workshopy pro pedagogické pracovníky nejen ve Zlínském kraji. Střední průmyslová škola Otrokovice představí složitější průmyslové roboty Dobot Magician, které používají při vzdělávacích programech ve svém Experimentáriu. Robotické hračky a různé vzdělávací programovatelné pomůcky přijede představit společnost Robotworld, která se zabývá prodejem těchto hraček. Svou účast potvrdila i Fakulta aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati a představí Lego roboty.

„Programování bude v budoucnu patřit do jedné z důležitých dovedností a uplatnitelnost bude mnohem větší než dnes. Podle analýz trhu práce se programování bude hodit nejen v IT profesích, ale v povoláních, kde si to zatím nedokážeme představit. Robotizace se pomalu dostává do nejrůznějších oborů. Podle IT expertů bude za pár let velmi obtížné najít bez této dovednosti uplatnění na pracovním trhu a tomu se pomalu přizpůsobuje i výuka informatiky na českých školách. Tato akce může být i inspirací pro učitele, jak s robotickými hračkami pracovat. Nemusí se jednat jen o naprogramování robota. Programování děti učí způsobu uvažování, který využijí v nejrůznějších životních situacích, od logického řešení problému po ovládání přístrojů. Na rozdíl od pasivního uživatele internetového obsahu vede programování děti k tvořivost.

Jsem ráda, že se do prvního ročníku připojilo tolik organizací. Bude to krásná přehlídka programovatelných hraček v dostatečně velkém prostoru Baťova Institutu. Věřím, že akci navštíví i mnoho pedagogických pracovníků, proto které můžou být workshopy inspirací, jak s robotickými hračkami pracovat ve školách, " uvádí Věra Stojar, organizátorka akce.

To, že programování není jen pro kluky, upozorňuje organizace Czechitas, která na akci zapůjčí programovatelné Ozoboty. Tato organizace dlouhodobě boří mýty o tom, že obor IT je doménou mužů. Czechitas pořádají workshopy a kurzy programování pro ženy, ale i děti po celé České republice. Podle Czechitas dívky nemají o nic menší vlohy k logickému uvažování.

Mediální partner akce: www.kudyznudy.cz

termín: 5. listopadu 2022, 10 – 18 hodin

místo: 14|15 Baťův Institut ve Zlíně

vstupné: 70,- Kč, rodinné 250,- Kč

 

Zpět

Kontakt

Inspirace Zlín, z.s.
Bří Sousedíků 1056
Zlín
760 01

603948892

© 2016 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode