Putování za tajemným zlínským hradem

11.04.2019 14:08

Čtvrtý ročník akce „Putování za tajemným zlínským hradem“ si klade za cíl informovat obyvatele Zlína o zapomenutém zlínském hradu, který byl postaven ve 13. století na kopci Hradisko, asi kilometr jižně od centra Zlína. O tom, že existoval zlínský hrad, vědí jen milovníci historie, což je velká škoda. Právě touto akcí chceme ukázat cestu k zapomenutému místu. Že se nejedná jen o pověst, přinesl svědectví archeologický výzkum, při kterém byly roku 1940 na Hradisku odkryty pozůstatky opevněného objektu, který je patrný na místě ještě dnes.  V lidovém vyprávění zachyceném ve Starozlínských pověstech Karla Pekárka se o zlínském hradě traduje, že šlo o mohutnou třípatrovou stavbu se dvěma válcovými věžemi. Zdi byly prý silné na dva sáhy a dovnitř se vcházelo přes padací most střežený děly. A dokonce odtud měla vést podzemní chodba až do 3 hodiny vzdáleného Provodova. Hradu i městu pod ním podle legend vládl tajemný rytíř Miloš.

Takové po mnoho pokolení tradované představy jsou sice přehnané, ale mají určitý reálný základ. Průzkumy provedené na Hradisku v letech 1938 a 1940 sice vyvrátily představu o rozsáhlém kamenném sídle, ale prokázal, že na tomto místě někdy od druhé poloviny 13. století stával opevněný objekt – hrad nebo tvrz, který sloužil ještě na přelomu 15. a 16. století.  

Putování za tajemným zlínským hradem se koná 27. dubna a začne ve 12 hodin v parku Svobody před Zlínským zámkem. Zde se účastníci dozví první informace o Hradisku a poté se společně vydají ulicí Hradská na kopec Hradisko, kde stával v minulosti zlínský hrad. Trasa vede lesním terénem až na Hradisko a pohodovým tempem trvá necelou hodinu. Akce bude takovým happeningem a oslavou historie zlínského hradu. Při prvním ročníku byla slavnostně odhalena informační cedule, která zde zůstala natrvalo. Letos se chystá překvapení v podobě dřevěné sochy rytíře Miloše. Akce bude zpestřena výklady o historii zlínského hradu, vystoupením šermířských skupin a občerstvením se středověkou tématikou. Akce je podpořena Statutárním městem Zlín a je součástí projektu „Živý Zlín“.

Zpět

Kontakt

Inspirace Zlín, z.s.
Bří Sousedíků 1056
Zlín
760 01

603948892

© 2016 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode