Prázdninový Festival IQ Play v Baťově Institutu zabaví nejen děti, ale i hravé dospělé

03.06.2021 12:16

Po celé letní prázdniny si malí i velcí budou hrát s chytrými hračkami, ve Zlíně se chystá další ročník putovního Festivalu IQ Play. Na akci budou k vidění, ale hlavně k vyzkoušení hry a hračky vzdělávacího charakteru, smyslové hračky, Montessori pomůcky, dřevěné hračky, logické hry a zajímavé stavebnice. Festival IQ Play se bude konat ve 14|15 Baťově Institutu a otevřeno bude od 1. července do 31. srpna, denně od 10 do 18 hodin.

Dva sály a předsálí 14|15 Baťova Institutu se promění v jednu velkou hernu a bude rozdělená do tematických zón podle druhu her. Zóna Smart her bude plná logických, společenských a Smart her od Mindok. Stavebnicová zóna pro menší děti bude plná stavebnic z nejrůznějších materiálů. Festival IQ Play se neustále mění a vyvíjí a pravidelní návštěvníci uvítají úplně nové stavebnice. Pro milovníky klasického hraní bude připravena Zóna deskových her spíše základních úrovní, aby bylo možné si vyzkoušet co nejvíce deskovek.

Těší mne, že děti i jejich rodiče na těchto akcích zapomenou na své mobilní telefony a trpělivě si s chytrými hračkami hrají. Na hravém festivalu mohou zůstat celé hodiny. Rok od roku zaznamenáváme zvyšující se zájem o tyto akce. Dopolední časy u nás mohou trávit děti z letních příměstských táborů. Je zajímavé, že hodně návštěvníků přijíždí z jiných krajů a návštěvu tak často spojí s prohlídkou Muzea Jihovýchodní Moravy“. Festival IQ Play je takovou odpočinkovou zónou v klimatizovaném prostoru 14|15 Baťova Institutu, uvádí Věra Stojarová, organizátorka výstavy.

Návštěvníci na akci objeví velké množství deskových her od mnoha výrobců. Jako každý rok chystáme úplné novinky a všechny si bude možné vyzkoušet. Pokud si návštěvníci nebudou jisti s pravidly, pomůže jim lektor. Dále na akci bude velké množství dřevěných, plastových i kovových hlavolamů a nebude chybět Ježek v kleci, Rubikova kostka nebo tradiční čínské Tangramy. Dalším místem k zastavení budou stavebnice, některé návštěvníci vyzkouší úplně poprvé. Chystají se tradiční a známé stavebnice, ale také zajímavé designové kousky, které se v kamenných obchodech běžně neprodávají. Zajímavostí budou například kuličkodráhy, designové stavebnice, skleněné mozaiky nebo netradiční dřevěné skládačky. Na léto chystáme také doprovodné programy a jedním z nich bude například programování s Bee Boty a Blue Boty. Tato akce bude určená pro menší děti a seznámí se tak se základy programování jednoduchých robotů.

 „Formát Festivalu IQ Play se ve Zlíně bude konat popáté a za svou dobu se stal se putovním. Letošní ročník se přesunul z února na letní prázdniny a jsme moc rádi, že se takto nepřerušil pátý ročník. Od té doby, co se Festival stal putovním, se s akcí setkávají děti na různých místech České republiky. Tzv. chytré hračky podporují u dětí kreativitu, představivost, logické a strategické myšlení a jemnou motoriku. Akce bude ukázkou přímé podpory technického vzdělávání a rozvoje logického myšlení, která u těch nejmenších začíná právě hrou s těmito vzdělávacími hrami. Těší mne, že se na akci návštěvníci seznámí s chytrými hračkami od výrobců z celé republiky. I letos chystáme také hodně novinek, po kterých po celý rok pátráme," doplnila Věra Stojarová, organizátorka festivalu.

"V dnešní přetechnizované době je velmi důležité, aby si děti uměly hrát s logickými hrami, deskovými společenskými hrami a stavebnicemi. Je skvělé, že děti spolu na této akci zažívají interakci, komunikaci s kamarády a zážitky při objevování nových zajímavých vzdělávacích her. Spoustu návštěvníků se hlavolamů na Festivalu bojí a myslí si, že na to nemají buňky. Nevyzkoušet hlavolam by byla chyba. Je to totiž výborný relax, který doporučují psychologové. Fígl je v tom, že se soustředíte jen na to, jak vyřešit hlavolam, nikoliv na starosti, které vás trápí. Logické myšlení se dá také vypěstovat. Problém dnešní doby v tom, že se děti nedokážou soustředit na řešení matematického příkladu. Může za to hektická doba počítačová. Když dítě něco nebaví, okamžitě klikne na něco jiného a neřeší to, co by ho stálo větší úsilí," doplnila Věra Stojarová, organizátorka Festivalu.

Vstupné bude jednotné: 70,- Kč, rodinné pak 250,- Kč

Organizátorem Festivalu IQ Play je spolek Inspirace Zlín, z. s. Mediálními partnery jsou Zlínský deník, Zlínský nočník, Hitrádio Zlín, Český rozhlas Zlín, In Zlín a měsíčník Váš Zlín. Festival IQ Play podpořilo Statutární město Zlín, Zlínský kraj a společnost Edhouse, software development. Poděkování patří také 14|15 Baťovu Institutu za poskytnutí krásných prostor.

Autor fotografií: Milan Mikšík


 

Zpět

Kontakt

Inspirace Zlín, z.s.
Bří Sousedíků 1056
Zlín
760 01

603948892

© 2016 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode