Letní jednodenní Festival IQ Play

12.06.2018 20:24



Inspirace Zlín ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Zlínský zámek chystá pro děti jednodenní Festival IQ Play. Děti tak za vysvědčení dostanou od obou organizací dárek a mohou si užít první prázdninový den na zlínském zámku ve společnosti těch nejzajímavějších vzdělávacích her. Vstupné bude tentokrát dobrovolné. Na akci budou k vidění, ale hlavně k vyzkoušení hry a hračky edukativního charakteru, smyslové hračky, Montessori pomůcky, dřevěné hračky, logické hry, stavebnice a zvětšeniny her. Letní Festival IQ Play se chystá na sobotu, 30. června a bude otevřeno od 10 do 19 hodin.

Nádvoří a podloubí zlínského zámku se promění v jednu velkou hernu a bude rozdělená do několika zón podle druhu her. Zóna logických her bude plná společenských deskových her, smart her pro jednoho hráče, logických her a zvětšenin deskových her. Stavebnicová zóna bude plná stavebnic z nejrůznějších materiálů. Chystají se i méně známé stavebnice. Baby zónu pak budou tvořit obří stavebnice, logické skládačky a smyslové hračky.

„Těší mne, že děti na těchto akcích zapomenou na své tablety a mobilní telefony a trpělivě si s chytrými hračkami hrají. Letní verze je takový dárek pro všechny naše věrné malé i velké návštěvníky“, uvádí Věra Stojarová, organizátorka výstavy.
„Formát Festivalu IQ Play se ve Zlíně koná pravidelně a časem se stal putovním. Takže nás mohou navštívit rodiny s dětmi vlastně už po celé republice. Tzv. chytré hračky podporují u dětí kreativitu, představivost, logické a strategické myšlení a jemnou motoriku. Akce bude ukázkou přímé podpory technického vzdělávání dětí, která u těch nejmenších začíná právě hrou s těmito vzdělávacími hrami. Těší mne, že se na akci návštěvníci seznámí s chytrými hračkami od výrobců z celé republiky. Každý rok připravujeme také hodně novinek," doplnila Věra Stojarová, organizátorka festivalu.

Letošní novinkou jsou například hlavolamy Recent toys. Originální holandské hlavolamy jsou vytvářeny ve spolupráci s Mensou a proto si můžete vybrat ze široké škály od jednoduchých provázkových hlavolamů, přes netradiční tvarové hlavolamy až po velmi obtížné hlavolamy s desítkami převodů uvnitř.

Spoustu návštěvníků se hlavolamů na Festivalu bojí a myslí si, že na to nemají buňky. Nevyzkoušet hlavolam by byla chyba. Je to totiž výborný relax, který doporučují psychologové. Fígl je v tom, že se soustředíte jen na to, jak vyřešit hlavolam, nikoliv na starosti, které vás trápí. Logické myšlení se dá také vypěstovat. Skládání hlavolamů, to je něco jako odpočinek v přírodě. Hlavolamy se dělí podle obtížnosti. Začátečníci řeší ty nejjednodušší a postupně se zlepšují. A platí to nejen pro děti, které se tak učí soustředit, ale i pro lidi v důchodovém věku. Procvičí si mozek i jemnou motoriku.

Podle matematika a největšího sběratele hlavolamů ve východní Evropě, Jaroslava Flejberka je problém dnešní doby v tom, že se děti nedokážou soustředit na řešení matematického příkladu. Může za to hektická doba počítačová. Když dítě něco nebaví, okamžitě klikne na něco jiného a neřeší to, co by ho stálo větší úsilí.

Další perličkou bude kuličkodráha Hubelino. Jedná se stavebnici, která obsahuje kostky a prvky kuličkodráhy, z nichž se dá postavit jakákoli kuličkodráha různých tvarů, délek či výšek. Je 100% kompatibilní s LEGO Duplo, takže pro vytváření svých staveb můžete použít i kostky Duplo, které již máte doma.

Ve spolupráci se zkušenými pedagogy bylo nedávno vyvinuta stavebnice ROTO ABC. Jedná se o kreativní konstrukční stavebnici s možností stavět 3D modely a to i s menšími dětmi. Jednotlivé sety stavebnice je možné kombinovat a sestrojit tak rozsáhlé modely podle návodů nebo fantazie mladého tvůrce. Stavebnice vznikla na základě pozitivních a praxí osvědčených zkušeností se stavebnicí, kterou při výuce úspěšně využívají školky a školy v kraji Vysočina. Děti si rychle osvojí základy práce se stavebnicí i intuitivní systém uchycování jednotlivých dílů. S velkými kartonovými díly snadno manipulují i mladší děti.
Skvělou zábavu si děti užijí s novinkou, firmou Toypex s.r.o. a její rozmanitou nabídkou hraček všeho druhu na festivalu IQ Play 2018. Vyzkoušet bude možné například konstrukční hračku Hix, inteligentní stavební bloky vyrobené z elastického silikonového kaučuku. Malí stavitelé budou mít plné ruce práce se stavebnicí Cubika. Tato všestranná stavebnice je vyrobena z platanového a bukového dřeva rostoucího v ekologicky čistém prostředí Karpat, aktivuje hmatové vjemy a učí základním geometrickým tvarům. Z jednotlivých dílků lze vytvořit zvířátka, autíčka, věže i celá městečka. Stavebnice s nadčasovým designem Mic-o-mic určitě zaujme děti školkového věku a nejen je.

Vstupné bude dobrovolné a využije se na nákup nových vzdělávacích her.

Organizátorem Festivalu IQ Play je spolek Inspirace Zlín, z. s.

Akce se koná i v případě špatného počasí, bude přesunuta do interiérů zlínského zámku.

Zpět

Kontakt

Inspirace Zlín, z.s.
Bří Sousedíků 1056
Zlín
760 01

603948892

© 2016 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode