Festival stavebnic 2019

06.10.2019 22:02

Dvoudenní festival stavebnic se uskuteční o víkendu od 16. do 17. listopadu ve 14|15 Baťově institutu ve Zlíně. Letos akci čeká opět velký prostor celého přízemního patra budovy. Návštěvníci si budou stavět se stavebnicemi z plastu, papíru, magnetu, kovu, keramiky, skla, dřeva a dalších zajímavých materiálů. Festival stavebnic se letos zaměří zejména na stavebnice ze dřeva.

Festival se ve Zlíně koná už posedmé a zájem návštěvníku se rok od roku zvyšuje. Mám radost, že se této akce účastní přímo majitelé nebo prodejci, ti totiž dokážou o svých stavebnicích mluvit s návštěvníky s nadšením a odborností. Stavebnice z nejrůznější materiálu podporují u dětí kreativitu, představivost a jemnou motoriku. Akce je ukázkou přímé podpory technického vzdělávání dětí, která u těch nejmenších začíná právě hrou se stavebnicí. Těší mne, že tato akce nemá v celé republice obdoby. Oblibu si vysvětluji tím, že logické hry a různé hlavolamy budí respekt, zatímco stavebnice osloví opravdu každého," uvedla Věra Stojarová, organizátorka festivalu.

Mezi letošní novinky na Festivalu stavebnic bude patřit například stavebnice Kapla. Tato dřevěná stavebnice má jediný prvek - dřevěný hranol. Díky výjimečné přesnosti rozměrů, precizním hranám, přesným pravým úhlům a dokonalé rovnosti povrchu lze s tímto jediným stavebním prvkem postavit neobyčejně krásné a působivé stavby. Stavby drží pohromadě pouze pomocí gravitačních sil a tření. Nepoužívají se žádná lepidla, žádné drážky ani žádný jiný systém uchycení. Další novinkou bude stavebnice Matador. Pomocí této stavebnice lze postavit téměř vše - od kačenky až po plně funkční jeřáb. Dále páky, kladkostroje, převodovky, pohony s klínovými řemeny, elektricky poháněné kolotoče, auta s řiditelnými koly a mnoho jiného. Další zajímavostí bude jistě stavebnice TomTecT, která je tvořena tenkými dřívky, které je možno spojovat k sobě pomocí plastových spojek. Stavebnice umožňuje stavět pevné a vzdušné struktury.

Poprvé bude možné na Festivalu stavebnic potkat výrobce T-WOOD, který se zaměřuje na výrobu přírodních hracích kostek. Díky mechanickému opracování mají kostky hladký povrch a jsou příjemné na dotek. Protože u nich není použita žádná další povrchová úprava (lak, barva apod.), lze na ně malovat, kreslit nebo třeba lepit obrázky. Známé je  tzv. Kostkoviště o rozměrech 120 × 120 cm, které je vyrobeno z bukového dřeva a namísto písku si v něm děti pohrají s kostkami. Zajímavou je také hrací stěna, která se skládá z plstěné tabule o rozměrech 70x50 centimetrů a 125 skládacích dílků různých tvarů z kvalitního bukového dřeva. Každý dílek je z jedné strany opatřen suchým zipem, díky kterému na plstěné tabuli pevně drží a zároveň ho lze snadno odejmout.


Dřevěné stavebnice domků, chaloupek nebo hradů představí zlínská společnost Walachia, bez které si Festival stavebnic už ani nelze představit. Jako každý rok návštěvníky budou svými stavebnicemi provázet přímo majitelé.

Výrobce Valašská Gazděna představí originální dřevěné hračky z Valašska, které řemeslným způsobem vyrábí od roku 1991. Hračky si sami navrhují a náměty čerpají z hraček našich babiček a dědečků. Většinou se s hračkami setkáte na jarmarcích a folklorních slavnostech po celé Moravě a Slovensku. Na Festival stavebnic přivezou i dřevěné hračky tradiční značky Detoa.

Poprvé na Festivalu stavebnic bude možné vidět značku DOM DOM, která přiveze např. kostky „Nekostky“. Celý projekt „Nekostek“ stojí na myšlence dát dětem do ruky rozmanitost tvarů, rozvíjet v nich fantazii. Vždyť každá nekostka je kouzelná právě v tom, co v ní dítě vidí. Tato společnost se zaměřuje na výrobu didaktických hraček a skládaček ze dřeva. Zajímavostí je také dřevěná Kolotočka, na které se děti budou samy roztáčet.

Geomag, tradiční švýcarský výrobce magnetických stavebnic přináší nový patentový systém, díky němuž si děti můžou vytvořit své vlastní originální stvoření. Nebudou samozřejmě chybět ani klasické magnetické tyčinky a kuličky, ze kterých je možné skládat geometrické tvary, které podporují představivost, ale i stavby nejrůznějších tvarů a rozměrů. Zvláštní zónu budou tvořit designové stavebnice Toypex, které vynikají svým originálním spojovacím systémem, designem, barvami a nedají se běžně koupit v kamenných obchodech.

Stavebnice značky MAKURA jsou určeny pro kluky i holky. Jedinečný a originální systém skládání umožňuje stavět stavby všeho druhu. Při hře s touto stavebnicí si dítě přirozeně rozvíjí fantazii, kreativitu a logické myšlení. Vše, co tyto sady stavebnic obsahují, je vyrobeno z kvalitního bukového dřeva a ze zdravotně nezávadných materiálů. Společnosti MAKURA nově vyrábí také deskové hry, které na Festivalu stavebnic přijede představit.

Společnost Recent Toys přiveze hlavolamy, které jsou velmi zajímavé svým nápaditým designem a barvami. Dále oblíbenou kuličkodráhu Hubelíno a náročnější stavebnici HEXBUG, která je určená pro starší děti. Společnost Efko chystá kartonovou polytechnickou stavebnici Roto a velkou Igráčkovou herničku. Součástí bude Igráčkova dílnička, ve které si návštěvníci navrhnou design vlastního Igráčka.

Velmi oblíbenými u dětí jsou různé logické hry, které na výstavu přiveze jako doprovodný program společnost Mindok. Jedná se o takzvané „smart hry“, které u dětí rozvíjí pozornost, paměť a logické myšlení. Nebudou chybět deskové hry a spousty novinek. Dalším vystavovatelem je společnost Sluban, která přiveze kostičkovou hernu. Kostičky Sluban jsou kompatibilní s kostkami LEGO® a příjemná je jejich přívětivá cena.

Další doprovodný program budou tvořit přednášky projektu Brick by Brick, který před rokem ve Zlíně rozjel první kroužky pro děti. Hlavním principem těchto programů je uvádět děti do světa techniky, matematiky, strojírenství a přírodních věd. A to vše s pomocí kostek LEGO®. Protože díky nim si děti rozvíjejí své motorické, matematické, technické a kreativní dovednosti. Speciálně vyškolení lektoři se přitom opírají o metodiku Brick by Brick vyvinutou experty v USA, podle níž je každá hodina přesně krok za krokem vypracována.

Organizátorem Festivalu stavebnic je Inspirace Zlín, z. s.

14|15 Baťův institut, 16. – 17. 11. 2019
Jednotné vstupné: 50,- Kč, rodinné vstupné 150,- Kč
Otevírací doba: 9 – 18 hodin

Zpět

Kontakt

Inspirace Zlín, z.s.
Bří Sousedíků 1056
Zlín
760 01

603948892

© 2016 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode