Festival IQ Play se po dvou letech vrací na zlínský zámek

06.03.2022 01:20

Téměř celý březen si malí i velcí budou hrát s chytrými hračkami, ve Zlíně se chystá 6. ročník putovního Festivalu IQ Play. Na akci budou k vidění, ale hlavně k vyzkoušení chytré hry a hračky, které baví a zároveň rozvíjí kreativitu a logické myšlení. Festival IQ Play se bude konat na zlínském zámku a otevřeno bude od 7. do 31. března, denně od 8 do 17 hodin.

Sály zlínského zámku se promění v různé herní zóny. Největší část budou tvořit deskové a společenské hry velkých českých i zahraničních výrobců. I letos máme připraveno mnoho novinek. Kreativita bude podpořená v sálech s velkým množstvím nejrůznějších stavebnic. Zajímavostí budou zvětšeniny deskových her, optické klamy, chytré hry pro úplně nejmenší děti a také robotické hračky.

Těší mne, že děti i jejich rodiče na těchto akcích zapomenou na své mobilní telefony a trpělivě chytré hračky zkoumají. Na hravém festivalu mohou zůstat celé hodiny. Dopolední časy u nás mohou trávit děti ze škol a školek a v rámci bezpečnosti se díky rezervačnímu systému nepotkají s jinými školními skupinami. Je skvělé, že mnoho pedagogů na této akci najde inspiraci k pořízení vzdělávacích pomůcek do výuky. Některé hračky se zaměřují na český jazyk, matematiku nebo třeba zeměpis. Je zajímavé, že hodně návštěvníků přijíždí z jiných krajů, a to nás moc těší“, uvádí Věra Stojarová, organizátorka akce.

Návštěvníci na akci objeví velké množství deskových her od mnoha výrobců. Jako každý rok chystáme úplné novinky a všechny si bude možné vyzkoušet. Pokud si návštěvníci nebudou jisti s pravidly, pomohou jim lektoři. Dále na akci bude velké množství dřevěných, plastových i kovových hlavolamů a nebude chybět Ježek v kleci, Rubikova kostka nebo tradiční čínské Tangramy. Dalším místem k zastavení budou stavebnice a některé návštěvníci vyzkouší úplně poprvé. Chystají se tradiční a známé stavebnice, ale také zajímavé designové kousky, které se v kamenných obchodech běžně neprodávají. Zajímavostí budou například kuličkodráhy, designové stavebnice, skleněné mozaiky, pocitový chodníček nebo netradiční dřevěné skládačky. Děti se na akci seznámí i s programováním robotických hraček Bee Bot a Blue Bot.

 „Formát Festivalu IQ Play se ve Zlíně bude konat pošesté a za svou dobu se stal se putovním. Letošní ročník se vrací na zlínský zámek, a to nás moc těší. Loňský ročník se musel kvůli pandemii zrušit.  Od té doby, co se Festival stal putovním, se s akcí setkávají děti na různých místech České republiky. Tzv. chytré hračky podporují u dětí kreativitu, představivost, logické a strategické myšlení a jemnou motoriku. Akce bude ukázkou přímé podpory technického vzdělávání a rozvoje logického myšlení, která u těch nejmenších začíná právě hrou s těmito vzdělávacími hrami. Těší mne, že se na akci návštěvníci seznámí s chytrými hračkami od výrobců z celé republiky. I letos chystáme také hodně novinek, po kterých v průběhu roku pátráme," doplnila Věra Stojarová, organizátorka festivalu.

"V dnešní přetechnizované době je velmi důležité, aby si děti uměly hrát s logickými hrami, deskovými společenskými hrami a stavebnicemi. Je skvělé, že děti spolu na této akci zažívají interakci, komunikaci s kamarády a zážitky při objevování nových zajímavých vzdělávacích her. Spoustu návštěvníků se například hlavolamů na Festivalu bojí a myslí si, že na to nemají buňky. Nevyzkoušet hlavolam by byla chyba. Je to totiž výborný relax, který doporučují psychologové. Fígl je v tom, že se soustředíte jen na to, jak vyřešit hlavolam, nikoliv na starosti, které vás trápí. Logické myšlení se dá také vypěstovat. Problém dnešní doby v tom, že se děti nedokážou soustředit na řešení matematického příkladu. Může za to hektická doba počítačová. Když dítě něco nebaví, okamžitě klikne na něco jiného a neřeší to, co by ho stálo větší úsilí," doplnila Věra Stojarová, organizátorka Festivalu.

Vstupné bude jednotné: 70,- Kč, rodinné pak 250,- Kč

Otevírací doba: denně od 8 do 17 hodin

Organizátorem Festivalu IQ Play je spolek Inspirace Zlín, z. s. Mediálními partnery jsou Zlínský deník, Zlínský nočník, Hitrádio Zlín, Český rozhlas Zlín, In Zlín a měsíčník Váš Zlín. Festival IQ Play podpořilo Statutární město Zlín.  

Technické informace: Vzhledem k rekonstrukci přilehlého okolí zlínského zámku je příchod možný pouze ze směru autobusového nádraží anebo úzkým průchodem ze směru náměstí Míru. Věříme, že k nám nakonec trefíte:-).

 

Zpět

Kontakt

Inspirace Zlín, z.s.
Bří Sousedíků 1056
Zlín
760 01

603948892

© 2016 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode