Festival IQ Play na zlínském zámku

20.01.2020 16:52

Po celý měsíc únor si malí i velcí budou hrát s chytrými hračkami, ve Zlíně se chystá další ročník putovního Festivalu IQ Play. Na akci budou k vidění, ale hlavně k vyzkoušení hry a hračky vzdělávacího charakteru, smyslové hračky, Montessori pomůcky, dřevěné hračky, logické hry, stavebnice a zvětšeniny her. Festival IQ Play se bude konat na Zlínském zámku a bude otevřeno denně od 8 do 17 hodin. O víkendech až od 10 hodin.


Polovina 1. patra zlínského zámku se promění v jednu velkou hernu a bude rozdělená do několika zón podle druhu her. Zóna logických her bude plná společenských deskových her, smart her pro jednoho hráče, logických her a zvětšenin deskových her. Stavebnicová zóna bude plná stavebnic z nejrůznějších materiálů. Chystají se i méně známé stavebnice. Baby zónu pak budou tvořit Montessori hračky, logické skládačky a smyslové hračky.

Těší mne, že děti i jejich rodiče na těchto akcích zapomenou na své mobilní telefony a trpělivě si s chytrými hračkami hrají. Na hravém festivalu mohou zůstat celé hodiny. Rok od roku zaznamenáváme zvyšující se zájem o tyto akce. Dopolední časy u nás tráví děti ze základních a mateřských škol, nově se k nám letos přidávají i střední školy, které mají velký zájem zapojit do chytrého hraní i své studenty“, uvádí Věra Stojarová, organizátorka výstavy.

Návštěvníci v několika sálech objeví velké množství deskových her od několika velkých výrobců deskových her. Některé z nich jsou úplné novinky a všechny si bude možné vyzkoušet. Pokud si návštěvníci nebudou jisti s pravidly, pomůžou jim lektoři. Dále na akci bude velké množství dřevěných, plastových i kovových hlavolamů a nebude chybět Ježek v kleci, Rubikova kostka nebo tradiční čínské Tangramy. Další místem k zastavení budou stavebnice, některé návštěvníci vyzkouší úplně poprvé. Chystají se tradiční a známé stavebnice, ale také zajímavé designové kousky, které se v kamenných obchodech běžně neprodávají. Zajímavostí budou například kuličkodráhy, zvonkodráhy, skleněné mozaiky nebo netradiční dřevěné skládačky.

 „Formát Festivalu IQ Play se ve Zlíně bude konat potřetí a za svou dobu se stal se putovním. S akcí se tak setkají děti na různých místech České republiky. Tzv. chytré hračky podporují u dětí kreativitu, představivost, logické a strategické myšlení a jemnou motoriku. Akce bude ukázkou přímé podpory technického vzdělávání dětí, která u těch nejmenších začíná právě hrou s těmito vzdělávacími hrami. Těší mne, že se na akci návštěvníci seznámí s chytrými hračkami od výrobců z celé republiky. I letos chystáme také hodně novinek, po kterých po celý rok pátráme," doplnila Věra Stojarová, organizátorka festivalu.

"V dnešní přetechnizované době je velmi důležité, aby si děti uměly hrát s logickými hrami, deskovými společenskými hrami a stavebnicemi. Je skvělé, že děti spolu na této akci zažívají interakci, komunikaci s kamarády a zážitky při objevování nových zajímavých vzdělávacích her. Spoustu návštěvníků se hlavolamů na Festivalu bojí a myslí si, že na to nemají buňky. Nevyzkoušet hlavolam by byla chyba. Je to totiž výborný relax, který doporučují psychologové. Fígl je v tom, že se soustředíte jen na to, jak vyřešit hlavolam, nikoliv na starosti, které vás trápí. Logické myšlení se dá také vypěstovat. Problém dnešní doby v tom, že se děti nedokážou soustředit na řešení matematického příkladu. Může za to hektická doba počítačová. Když dítě něco nebaví, okamžitě klikne na něco jiného a neřeší to, co by ho stálo větší úsilí," doplnila Věra Stojarová, organizátorka Festivalu.

Vstupné bude jednotné: 50,- Kč, rodinné pak 150,- Kč

Organizátorem Festivalu IQ Play je spolek Inspirace Zlín, z. s. Mediálními partnery jsou Zlínský deník, Zlínský nočník a měsíčník Váš Zlín. Festival IQ Play podpořilo Statutární město Zlín.

Zpět

Kontakt

Inspirace Zlín, z.s.
Bří Sousedíků 1056
Zlín
760 01

603948892

© 2016 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode