Dětský festival řemesel 2019

08.09.2019 22:48

Ve Zlíně proběhne první ročník netradiční akce - Dětského festivalu řemesel. Akce pro rodiny s dětmi se uskuteční ve zlínském zámku od 19. do 20. října, od 9 do 18 hodin. Cílem víkendového programu je představit dětem a mladší generaci nejrůznější manuální profese zábavnou formou, prostřednictvím interaktivních workshopů a dílen, zvýšit tak oblibu jednotlivých oborů a ukázat řemesla jako zajímavou činnost s perspektivou do budoucna. Rukodělné dílny doplní prezentace dalších profesí, které jsou v současnosti mimořádně důležité, například IT oborů.  Děti si vyzkouší například práce zednické, drátenictví, základy mechanické konstrukce, šití a vyšívání, vaření, obkládání, práci se dřevem, modelářství, návrhářství oděvů, knihtisk a další řemesla.

Dnešní děti vyrůstají v digitální době, umí zacházet s mobilem a tabletem, intuitivně ovládají aplikace, ale když vezmou kladivo do ruky, nedokážou ani pořádně zatlouct hřebík. Tvrdí to nejen učitelé a učitelky, ale také rodiče. Děti si svou budoucí kariéru ani nespojují s manuální prací a řemeslnou zručností. Svědčí o tom snižující se množství absolventů odborných učilišť. Je velmi důležité postupně nové generace přesvědčit, že i řemeslo má své kouzlo a je zajímavé. A jsem přesvědčena, že k tomu děti musíme vést už od útlého věku. To je smysl akce, která bude ve Zlíně poprvé a troufám si říct, že tento formát nemá zatím v Česku obdoby,“ říká Věra Stojarová, organizátorka Dětského festivalu řemesel.

Dětského festivalu řemesel se zúčastní také místní střední školy. Jednou z nich je Střední průmyslová škola polytechnická - Centrum odborné přípravy ze Zlína. Tato škola nabízí mnoho zajímavých oborů. Některé se bude snažit představit těm nejmenším velmi zajímavou a hravou formou. Děti si na Festivalu vyzkouší např. obory Reprodukční grafik pro média, Strojírenství, Elektrotechnika nebo Design výrobků.

Další školou je Střední škola oděvní a služeb Vizovice. Pro malé návštěvníky chystají stanoviště „Malý fotograf“, „Kouzlíme s vlásky“, „Navrhujeme šaty pro maminku“ a dojde i na první pokusy s líčením. Právě ukázkou nejrůznějších studijních oborů si rodiče s dětmi vyzkouší tyto zajímavé aktivity přímo v praxi a samozřejmě hravou formou. Škola právě připravuje žáky na profese Kosmetička, Kadeřník, Fotograf a Krejčí. Součástí školy je školní jídelna a domov mládeže a odborné praxe probíhají v celém Zlínském kraji.

Na Dětském festivalu řemesel nebudou chybět také stará řemesla. Pro děti se chystají stanoviště, kde si například namelou mouku, vyzkouší si práci kováře, pomůžou uplést proutěný košík nebo si vyzkouší práci na tkalcovském stavu. Dílničku pro děti chystá také Nadační fond Řemeslo pomáhá. Děti si s pomocí lektorky postaví opravdové dřevěné domečky. Nadační fond propojuje vzdělávací zařízení s místními firmami, provázanými na stavebnictví a vše, co je s tím spojeno. Buduje dlouhodobé vztahy a posiluje osvětu v oblasti stavebních řemesel s cílem vychovat novou generaci řemeslníků a odborníků ve stavebnictví a příbuzných oborech.

Dětského festivalu řemesel se zúčastní také Waldorfská škola. Ruční práce (háčkování, pletení, šití, tkaní) i tradiční řemesla (řezbářství, truhlářství, měditepectví, včelařství aj.) jsou nedílnou součástí výukového plánu waldorfské školy už od první třídy. V naší dílničce si přijdou na své i ti nejmenší a kromě hezkého výrobku si můžete odnést i spoustu poznatků o tom, jak funguje waldorfská pedagogika i jak vzniká první waldorfská škola ve Zlínském kraji.

Za vzdělávací LEGO® kroužky Brick by Brick se na Dětském festivalu řemesel představí povolání stavitele. Přijďte si postavit jeden z několika objektů dle připravených plánů nebo přiložit pár kostiček na jedinečnou stavbu, kterou společným úsilím vytvoříme. Pokud by to někomu nestačilo, tak pro něj bude k dispozici „hromada“ Lega pro volnou hru.

Dům dětí a mládeže Astra Zlín představí návštěvníkům své modelářské kroužky. Děti si tak vyzkouší modelařinu se stavebnicí WALACHIA®. Modelářství je velmi náročná činnost a vyžaduje trpělivost a smysl pro detail a v dnešní době není příliš vyhledávanou dětskou aktivitou.  U dalšího stanoviště nebude chybět také modelářství plastikových letadel. Na akci tak vznikne několik modelů letadel.

Dětem se představí také nová dílna Kuulna. Jedná se o tým mladých lidí, které chytila za srdce řemeslná práce se dřevem. Nabízí nejen dřevěné konstrukce, bytové doplňky , ale i zakázkovou výrobu podle přání. Všechny výrobky jim mnohokrát projdou rukama a co je hlavní - každý kus je originál. V poslední době připravují také otevřenou farmu pro veřejnost s hospodářskými zvířaty a zemědělskou technikou.

I když to tak nevypadá, i programování je svého druhu řemeslo. Na Dětský festival řemesel zavítají vývojáři ze zlínské firmy Edhouse, kteří ukáží dětem jak hravou formou, pomocí robotů Edison, programovat. Děti si budou moct programování vyzkoušet hned na několika úkolech. Například „naučí“ robota projet dráhu nebo zahrát melodii. V Edhouse vyvíjí software už od roku 2006 a jednoduše je to baví. Roboty Edison používají pro jejich nový projekt, jehož vizí je dostat výuku programování na základní školy a víceletá gymnázia. Proto pořádájí workshopy pro učitele informatiky, kteří jak pevně věří budou sdílet jejich nadšení a algoritmizaci do výuky zařadí.

Na Dětském festivalu řemesel se bude dětem věnovat také Kuchařské studio Zlín, které už pátým rokem najdete na Kvítkové ulici. Studio je zaměřeno zejména na akreditované rekvalifikační kurzy pro obor kuchař určené veřejnosti.  Stejně důležitá a zajímavá je práce s dětmi. Přes školní rok realizují kroužky vaření pro děti od 8 let. Zájem ze strany rodičů je velký. Proto rozšířili výuku vaření i na letní prázdniny, kde se děti od 10 let mohou učit vařit v týdenních kurzech vaření. Tyto kurzy bývají již v dubnu obsazeny. Pro starší děti nabízí také kurzy cukrářské. Je zajímavé a zatím ne moc časté, že do kroužku chodí pár starších dětí, kteří po ukončení školní docházky mají zájem studovat obor kuchař.  Náplň studia tvoří i individuální výuky vaření. Posledním kamínkem do mozaiky práce Kuchařského studia jsou nepravidelné večery zážitkové gastronomie.


Kutilství hrálo v Československu před rokem 1989 významnou roli. Spousta dnes běžných výrobků byla pro většinu lidí nedostupná a touha po nich vedla k tomu, že si je kutilové amatérsky vyráběli. Zejména v 70. a 80. létech 20. století platilo okřídlené rčení o zlatých českých ručičkách. Toto je však dnes téměř minulostí. Doba je jiná a je nutné začít s popularizací řemeslné práce už u těch nejmenších dětí. A především - představit je poutavou a zábavnou formou.

"Neuvěřitelně si vážím tohoto projektu. Já své děti vedu k manuální práci na naší zahradě a na opravách domu, případně aby něco tvořily v naší dílně. Ale každý takové podmínky doma nemá, proto je třeba podporovat projekty, které umožní rozvoj manuální zručnosti a dalších dovedností všem. Proto jsem se rozhodl jej celý financovat a proto i za něj upřímně děkuji," sdělil Tomáš Goláň, senátor Parlamentu České republiky.

Zpět

Kontakt

Inspirace Zlín, z.s.
Bří Sousedíků 1056
Zlín
760 01

603948892

© 2016 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode