Obří deskové hry a optické klamy ve 14|15 Baťově Institutu ve Zlíně

08.06.2020 09:43

Po celé letní prázdniny si malí i velcí budou hrát s obřími deskovými hrami a zkoumat zajímavé optické klamy. Hravá výstava, která bude k vidění poprvé, vychází z úspěšného putovního Festivalu IQ Play. Na akci budou k vidění, ale hlavně k vyzkoušení, zvětšené deskové a společenské hry, které vznikly speciálně pro tuto akci a nebo jich existuje v celé republice jen pár kusů. Ukázky optických klamů byly vyrobeny přímo pro tuto letní akci. Otevřeno bude od 1. července do 31. srpna, denně od 10 do 18 hodin.

Nápad uspořádat výstavu, kde budou jen obří deskové hry a optické klamy vznikl na našem putovním Festivalu IQ Play. Všimli jsme si, že si děti velmi rády hrají se zvětšenými hrami. Možná proto, že se jim lépe berou do ruky, svou velikostí jsou lákavější a děti tak více motivovalo zahrát si nějakou deskovou hru,“ uvádí Věra Stojarová, organizátorka výstavy.

Co bude k vidění a vyzkoušení?

Návštěvníci ve třech sálech objeví velké množství deskových her. Některé z nich jsou úplné novinky a na výstavě budou mít svou premiéru. Všechny hry bude možné se naučit pomocí přehledných návodů nebo rad lektorů. Návštěvníci se mohou těšit na klasické deskové hry jako jsou Domino, Pexeso, Kris Kros, Dáma, Mlýn, Puzzle, Šachy nebo Člověče nezlob se. Se společností Mindok vznikla také sada zvětšených smart her. Děti si tak vyzkouší i modernější hry jako je Karkulka, Tři prasátka, King Domino, Goblíci.

Zajímavostí bude výstava Optických klamů od Mindok, které byly vyrobeny unikátně jen pro tuto příležitost. Společnost Efko pro tuto výstavu přiveze zvětšené novinkové deskovky Picaso, Mish Mash a Domalovánky.

V další místnosti bude připravena herna s velkých kostkovištěm a hrací stěnou z chráněné dílny T-Wood. Malí architekti ocení velké množství přírodních i barevných dřevěných destiček Kapla nebo Bioblo. Zvětšené barevné designové stavebnice, které podporují fantazii a zručnost, budou zastoupeny sortimentem společnosti Toypex. Zajímavostí bude také senzorický chodník „Bosá stezka“. Koutek pro menší děti bude tvořen malými stolečky a hromadou kostiček Sluban ke stavění čehokoliv podle vlastní fantazie.

Historie deskových her

Deskové hry mají velmi dlouhou historii, provázejí člověka více než 5 000 let. Objevovaly se ve starých civilizacích, což dokazují archeologické nálezy a obrázky na zdech. Nejstarší deskové hry, které byly objeveny v Egyptě, pocházejí z období 3 500 let před naším letopočtem. Deskové hry objevené v Asii jsou mladší, přibližně ze 4. století před naším letopočtem. Také ve starověkém Řecku a Římě byly deskové hry velmi oblíbené. Přestože církev ve středověku hrám nepřála, byly to právě křížové výpravy do Svaté země, díky nimž se do Evropy deskové hry dostávají. Hrály se zpočátku především ve šlechtických sídlech, později se i přes zákazy, které je možno dodnes najít ve starých městských výnosech i zemských zákonech, rozšířily do měst a na venkov.

Obliba zvětšenin deskových her je velká díky jejich jednoduchosti. Vezmete je ven na trávu, nemusíte se bát, že ztratíte v trávě figurku nebo malou kostku. Pokud vám svítí sluníčko, jste všichni na čerstvém vzduchu. Velké hry bez problému uchopí jak děti, tak třeba i senioři. Spojíte tak generace hráčů, kteří si užijí společně spoustu zábavy,“ uvádí Ondřej Vrabec ze společnosti STOA - Zahradní minigolf.

 „Společenské deskové hry podporují u dětí, ale i dospělých kreativitu, představivost, logické a strategické myšlení a jemnou motoriku. V dnešní přetechnizované době je velmi důležité, aby si děti uměly hrát s logickými hrami, deskovými společenskými hrami a stavebnicemi. Je skvělé, že děti spolu na této akci zažívají interakci, komunikaci s kamarády nebo rodinou," doplnila Věra Stojarová, organizátorka festivalu.

Organizační informace

Vstupné bude jednotné: 50,- Kč (děti do tří let včetně, ZTP, ZTP/P, média zdarma).

Samozřejmostí je dodržování hygienických pravidel vyplývajících z epidemiologické situace v době konání akce. Organizátoři budou pečlivě dbát o čistotu prostor i her samotných. Prosíme proto také návštěvníky o respektování aktuálních hygienických a epidemiologických opatření.

Organizátorem Festivalu IQ Play je spolek Inspirace Zlín, z. s., ve spolupráci se 14|15 Baťovým institutem. Mediálními partnery jsou Zlínský deník, Zlínský nočník, In Zlín, rádio Zlín a Český rozhlas Zlín. Festival IQ Play podpořilo Statutární město Zlín a Zlínský kraj.


 

Zpět

Kontakt

Inspirace Zlín, z.s.
Bří Sousedíků 1056
Zlín
760 01

603948892

© 2016 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode