výstava Fenomén Igráček

10.10.2017 16:03

Inspirace Zlín z.s. pořádá ve dnech 20. října až 20. listopadu tohoto roku v Obchodním domě 13 putovní výstavu Fenomén IGRÁČEK o současnosti, vývoji i historii výroby této hračky.  Jak se již stalo u této výstavy zvykem, součástí expozice ve Zlíně budou nové unikátní IGRÁČKY. Tentokrát v podobě podnikatele Tomáše Bati a sportovce Emila Zátopka. Výstava je pořádaná ve spolupráci s firmou EFKO - karton, s.r.o. a Technickým muzeem v Brně. Unikátní osobnosti české historie v podobě IGRÁČKA jsou z dílny pana Miroslava Svobody.

„Výstavu Fenomén IGRÁČEK uvedeme ve Zlíně poprvé a jsme rádi, že se nám to konečně podařilo,“ uvádí Věra Stojarová, organizátorka výstavy. „S tématem IGRÁČEK se zabýváme již delší dobu a víme, že ve Zlíně se těší velkému zájmu. Chystáme také doprovodné aktivity formou velkého herního koutku, výtvarného workshopu, ve kterém si návštěvníci vytvoří vlastní design svého IGRÁČKA. Srdečně zveme také veřejnost na slavností vernisáž, která proběhne 20. října do 17 hodin,“ dodává Věra Stojarová.

„Výstava „Fenomén IGRÁČEK doputovala i do Zlína. Část expozice byla k vidění již v létě v rámci akce Retrohrátky. Tentokrát bude prezentována jako celek. Od původních IGRÁČKŮ z roku 1976 po dnešní produkci,“ uvádí Zdeněk Rauš, kurátor výstavy. „Na výrobu celého současného světa IGRÁČKA se používá téměř 200 forem na lisování plastů. Nejtěžší z nich má cca 600 kg,“ dodává Zdeněk Rauš. 

„Památky a práce Tomáše Bati si velice vážím. Je takovým mým osobním vzorem. Rád bych znal jeho názor na nově vzniklé unikátní postavičky IGRÁČKY,“ říká Miroslav Kotík, majitel společnosti EFKO. „Výstavu jsme pořádali již na řadě hradů a zámků po celé České republice. A nově také i na Slovensku. Průmyslové město Zlín mi k této technické hračce přijde obzvláště zajímavé propojení. I když zde není poprvé. IGRÁČEK i naše ostatní edukativní hry, například stavebnice ROTO, zde byly v rámci nejrůznějších akcí pro veřejnost představeny již několikrát. Což dokládá zájem veřejnosti, který nás těší, a bez kterého bychom nemohli existovat,“ dodává Miroslav Kotík.

Tomáš Baťa (1876–1932) je příkladem člověka, který poctivou prací dosáhl svého snu. Dokázal skloubit morálku, efektivitu práce, inovace ve výrobě i zvýšení životní úrovně. Byl zlínským podnikatelem a vizionářem. Svojí činností navazoval Tomáš Baťa na dlouholetou ševcovskou tradici rodu Baťů (Batiů), včetně svého otce, tehdy vlastníka obuvnické živnosti.

Více informací: Mgr. Věra Stojarová, info@inspiracezlin.eu, 603948892

Zpět

Kontakt

Inspirace Zlín, z.s.
Bří Sousedíků 1056
Zlín
760 01

603948892

© 2016 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode