Dětský festival řemesel a profesí budoucnosti

06.09.2023 20:35

Přišít knoflík, starat se o včely, 3D tisk, to vše a mnoho dalšího se ve Zlíně budou učit děti. Chystá se čtvrtý ročník Dětského festivalu řemesel a profesí budoucnosti, unikátní akce pro rodiny s dětmi

Zábavné, hravé i poučné seznámení s profesemi budoucnosti

Ve Zlíně proběhne čtvrtý ročník netradiční akce - Dětského festivalu řemesel a profesí budoucnosti. Akce pro rodiny s dětmi se uskuteční ve 14|15 Baťově Institutu ve Zlíně od 14. do 15. října, od 9 do 17 hodin. Cílem víkendového programu je představit dětem a mladší generaci nejrůznější profese zábavnou formou, prostřednictvím interaktivních workshopů a dílen, zvýšit tak oblibu jednotlivých oborů a ukázat řemesla jako zajímavou činnost s perspektivou do budoucna. Rukodělné dílny doplní prezentace dalších profesí, které jsou v současnosti mimořádně důležité, například IT oborů.  Děti si vyzkouší práci se dřevem i kovem, včelařství, základy mechanické konstrukce, šití, pletení, kovářství, ale i moderní digitální technologie.  

I letos se akce zúčastní také střední školy, které se rozhodly zpopularizovat řemesla i u menších dětí. Program připravuje Střední průmyslová škola polytechnická – Centrum odborné přípravy Zlín. Pedagogové si pro děti nachystali aktivity z oborů strojírenství, elektrotechniky, polygrafie a informačních technologií. Malí návštěvníci si vyzkouší skládačky, šroubování, hádanky a jednoduché programování a tisk na 3D tiskárně. Na akci se chystá také Střední škola nábytkářská a obchodní Bystřice pod Hostýnem. Učitelé a studenti chystají pro děti práci se dřevem. Malí návštěvníci si tak vyrobí dřevěný úhelník a hrací kostku. Nebudou chybět ani soukromé alternativní školy, jako jsou Waldorfská základní škola Jasan a Lesní škola Sýkorka, které mají řemeslnou činnost zakomponovanou v běžné výuce. ScioŠkola Zlín si letos připravila workshop s umělou inteligencí.

Poprvé se k akci přidá také Univerzita Tomáše Bati s nově otevřenou dílnou ROBOTA. Tato dílna je  prostorem pro kreativce každého věku, kteří pro svou práci využívají také moderní digitální technologie. Návštěvníci akce si tak vyzkouší práci s plotterem a 3D technologiemi. Pomocí termolisu si mohou vyzdobit vlastní či zakoupená trička nebo plátěnou tašku. Otevřená kreativní dílna ROBOTA je spolufinancovaná Zlínským krajem. 

Letos se děti seznámí také s obuvnickým oborem. Své umění představí Dagmar Lucie Bradávková z Intushoes s. r. o. Dáša vystudovala zlínskou Střední školu kožařskou a tento obor se jí tak zalíbil, že se začala věnovat tvorbě střihů pro domácí výrobu jednoduchých bot, peněženek i dalších výrobků z kůže. Ke střihům vytváří stavebnice, tak aby si různé výrobky mohl vyrobit doslova každý. Dokonce i děti. Vytváří také video návody a pořádá kurzy pro veřejnost.  Na stanovišti si děti vyzkouší děrování a šití kůže a vyrobí si jednoduchý přívěšek na klíče.

Akce se pravidelně účastní také nadšení kreativci. Jednou z nich je také Martina Lerlová, která se věnuje skleněné autorské mozaice. Tu tvoří na lucernách nebo lampách. Při tvorbě používá sklo, ale i kameny. Lucerny bude možné na akci také zakoupit. Pro děti je zde připravená dílnička, ve které si mohou vyrobit z bezpečných skleněných komponentů obrázky na papír, sklo nebo malé lampičky.

Organizace Ruce v akci chystá pro děti dřevěné dílničky a malování baněk. Inspirace Zlín chystá workshop bastlení, ve kterém si kdokoliv z návštěvníků může vyrobit cokoliv podle fantazie. V bastlířské dílně bude připravená spousta materiálů a nářadí. Nejzajímavější kreativní počin bude odměněn. Báječná dílna Lucie Šiřinové chystá recyklaci bannerů. Děti si vyzkouší kreslení dekoračními fixami a vyřezávání nálepek na plotru. Poprvé se k akci přidá společnost 3D tisk s úsměvem, která se věnuje 3D tisku a zakázkám na míru a vnímá svou práci jako řemeslo budoucnosti.

Dnešní děti vyrůstají v digitální době, umí zacházet s mobilem a tabletem, intuitivně ovládají aplikace, ale když vezmou kladivo do ruky, nedokážou ani pořádně zatlouct hřebík. Tvrdí to nejen učitelé a učitelky, ale také rodiče. Děti si svou budoucí kariéru ani nespojují s manuální prací a řemeslnou zručností. Svědčí o tom snižující se množství absolventů odborných učilišť. Jsem ráda, že i letos se do akce zapojí místní střední školy a dokonce i Univerzita Tomáše Bati. Je velmi důležité postupně nové generace přesvědčit, že i řemeslo má své kouzlo a je zajímavé. A jsem přesvědčena, že k tomu děti musíme vést už od útlého věku. Malí návštěvníci se seznámí také s obory, které jsou pro budoucí uplatnění také velmi důležité, jako jsou např. digitální technologie. Cílem je seznámit děti s pestrou nabídkou profesí, kterým se jednou třeba budou věnovat.  To je smysl akce, která bude ve Zlíně počtvrté a troufám si říct, že tento formát nemá zatím v Česku obdoby,“ říká Věra Stojar, organizátorka Dětského festivalu řemesel a profesí budoucnosti.

Kutilství hrálo v Československu před rokem 1989 významnou roli. Spousta dnes běžných výrobků byla pro většinu lidí nedostupná a touha po nich vedla k tomu, že si je kutilové amatérsky vyráběli. Zejména v 70. a 80. létech 20. století platilo okřídlené rčení o zlatých českých ručičkách. Toto je však dnes téměř minulostí. Doba je jiná a je nutné začít s popularizací řemeslné práce už u těch nejmenších dětí. A především je představit poutavou a zábavnou formou.

„V letošním roce se naše firma GENICZECH-M ráda přidala k projektu Festival řemesel a profesí budoucnosti. Jsme společnost, která se zabývá strojírenskou výrobou, a to především technicky náročných dílců. Proto dobře víme, že zručnost, ale i představivost a logické myšlení, je pro každého z nás velmi potřebné. Jako rodiče či učitelé bychom měli klást důraz na to, aby děti věděly, že každého robota musí nejdříve vymyslet a poté vyrobit člověk. A i když nám v tom umělá inteligence v budoucnu velmi pomůže, základ bude v nás, v naší zručnosti, vynalézavosti a touze vyrobit něco lepšího, krásnějšího. Propojením světa IT, designu, marketingu, řemesel a výroby toto dokážeme. Věříme, že tento festival pomůže dětem pochopit, že i čokoládu, kterou mají tak rády, musel nejdříve zabalit balící stroj, jež je složený z několika tisíc součástek, které předtím vyrobil jiný stroj a které na počátku navrhl člověk,“ uvedla Andrea Košacká, která se ze společnosti GENICZECH-M spol. s. r. o. rozhodla letošní ročník podpořit nejen finančně, ale i svou přítomností. Pro děti tato zlínská strojírenská společnost připravila také zajímavý workshop.

Mediální podpora:

Dětský festival řemesel a profesí budoucnosti podpořilo Statutární město Zlín.

Záštitu Dětskému festivalu řemesel a profesí budoucnosti poskytly náměstkyně Statutárního města Zlín Martina Hladíková a radní Zlínského kraje pro školství a kulturu Zuzana Fišerová.

Termín: 14. - 15. říjen 2023

Otevírací doba: 9 – 17 hod

Místo: 14|15 Baťův Institut ve Zlíně

Jednotné vstupné: 100,- Kč, rodinné 300,- Kč

 

 

Zpět

Kontakt

Inspirace Zlín, z.s.
Bří Sousedíků 1056
Zlín
760 01

603948892

© 2016 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode